Posjedovanje stare nekretnine je briga za djelić povijesti. Međutim, grijanje stare kuće može biti izazov:

  • Neprestano podešavajući temperaturu pokušavajući je održati stabilnom
  • Visoki troškovi održavanja stare opreme
  • Izuzetno velika potrošnja energije tijekom zime

Zahvaljujući suvremenom napretku električnog grijanja, moguće je dodati učinkovit, bešuman i čist izvor topline bez zauzimanja prostora za dodatnu opremu.

Izazovi grijanja stare kuće

Infiltracija zraka neprijatelj je svakog sustava grijanja i za njegovo zadržavanje potrebno je znati kako ulazi. Prilikom nadogradnje postojećeg izvora topline, pronalaženje prostora za njega također može biti izazov.

Loša izolacija

Gubitak topline kroz neizolirani krov može biti i do 40%. Postoje i druge komplikacije koje mogu proizaći iz loše izolacije krova:

  • Akumulacija vlage na krovu
  • Oštećenje krovne obloge
  • Problemi s plijesni i buđi

Ako zidovi nisu pravilno izolirani, problemi će se pogoršati.

Nacrti

Nedovoljno izolirana kuća gubi toplinu konvekcijom, kondukcijom i zračenjem. Gubitak topline zbog propuha u prozorima, zidovima i otvorima na vanjskim zidovima posljedica je konvekcije. Hladni zrak koji ulazi u kuću zagrijava se zrakom u domu i diže se do stropa. Ako strop nije izoliran, tada ta toplina nastavlja bježati iz doma.

Prostor za opremu

Glavna briga kada je u pitanju nadogradnja izvora topline je lokacija: gdje će biti instaliran? Većina starijih domova nije izgrađena s dodatnim sobama, tako da pronalaženje mjesta za postavljanje sustava grijanja može biti izazov. Mogućnosti se mogu ograničiti bez žrtvovanja postojeće prostorije za ugradnju jedinice za grijanje.

Strategije za učinkovito grijanje stare kuće

Svaka će kuća trebati nekoliko prilagodbi kako bi bila energetski učinkovita. Većina ovih “popravaka” je laka i neće oštetiti bankovni račun, ali ih treba dovršiti prije instaliranja novog sustava grijanja kako bi se osiguralo da radi s vrhunskom izvedbom.

1. Nadograditi izolaciju

Dodavanje izolacije na krov je jednostavno. Velik dio topline izlazi kroz krov, pa je logično prvo ispraviti ovo područje. Postoje 3 opcije koje možete učiniti bez angažiranja stručnjaka:

  • Blow izolacija
  • Batt izolacija
  • Obje

To može biti vikend projekt i uštedjet će se na troškovima energije.

Ako zidovi nisu dobro izolirani, postoje dvije mogućnosti za popravku. Ako preuređujete dom, a to je u proračunu, uklonite gipsane ploče i postavite izolaciju od stakloplastike u cijelom domu. Ako uklanjanje gotovog zidnog materijala nije opcija, izolacija se može puhati u zidne šupljine. To se može napraviti kao DIY projekt ili se može iznajmiti. Pravilno izolirana kuća dodat će godine života sustavu grijanja i povećati prodajnu vrijednost kuće.

2. Provjerite jesu li prozori i vrata pravilno zaptiveni

Područje koje se često zaboravlja su prozori i vrata: brtvljenje oko vanjske obloge i dodavanje pjenaste izolacije u unutrašnjost. Dodavanje brtve na vanjštinu jednostavno je i ne zahtijeva uklanjanje bilo kakvog ukrasa. Međutim, kako bi se dodala izolacija oko prozora i vrata iz unutrašnjosti, obloge se moraju ukloniti. To će zahtijevati malo truda, ali isplata je topliji dom za manje novca.

3. Ugradite električno podno grijanje

Jedna od opcija je ugradnja električnog podnog grijanja. Zagrijavanjem cijelog poda zagrijavaju se ljudi i sadržaji u prostoriji bez pregrijavanja zraka u prostoriji. Nije potreban dodatni prostor jer radi neposredno ispod poda i zahtijeva vrlo malu visinu prostorije – obično manje od 2 cm. Električno podno grijanje omogućuje:

  • Čistu, udobnu i tihu toplinu
  • Učinkovit dugotrajni rad
  • Bez održavanja
  • Manja mjesečna potrošnja energije od ostalih sustava
  • Jednostavna instalacija

Nekada je električno podno grijanje bilo opcija samo za bogate, ali sada je dostupno većini vlasnika kuća.

4. Instalirajte programabilni termostat

Sustavi električnog podnog grijanja učinkovit su način opskrbe dodatnom toplinom u prostoriji ili cijelom domu. Dodavanjem inteligentnog programabilnog termostata sustavu imate prednost automatskog zonskog grijanja. Termostat ne samo da kontrolira temperaturu, već uči i kako se soba zagrijava i hladi te reagira na te promjene korištenjem točnog vremena uključivanja i isključivanja kako bi optimizirao razinu udobnosti u prostoriji. Programabilni termostat će aktivirati zračno podno grijanje samo tijekom vremena u kojem se soba koristi, za razliku od drugih sustava koji griju svaku prostoriju u kući tijekom svakog ciklusa.

5. Pregledajte i optimizirajte potrošnju energije

Kao posljednji korak u optimizaciji potrošnje energije, razmislite o obavljanju profesionalnog energetskog pregleda kuće, koji može precizno utvrditi izvore curenja zraka i gubitka topline, a također će pružiti plan za ispravljanje svih pronađenih problema.

Međutim, jednostavna revizija može se izvesti pažljivim provjeravanjem praznina na oblogama postolja i oko vanjskih vrata. Redovito provjeravajte zaštitne trake na vratima i prozorima i po potrebi ih zamijenite. Obavezno koristite štedne žarulje i držite svjetla ugašena osim ako niste u prostoriji. Pregledajte vanjski dio kuće zbog očitih pukotina u koje bi mogao ući zrak.

Odaberite električno podno grijanje za najbolje rezultate.

Kada se sagledaju sve mogućnosti za nadogradnju starog sustava grijanja, električno podno grijanje je najbolje, jer:

  • Tiho je i sigurno.
  • Nema pokretnih dijelova za održavanje, a prašina i alergeni se ne šire kućom.
  • Cijene su mu konkurentne s drugim usporedivim sustavima.
  • Izvrsno je rješenje za jednu sobu ili cijelu kuću.

Warmup-u smo specijalizirani za tehnologiju električnog podnog grijanja i razvili smo proizvode koji pružaju jednostavnost ugradnje uz vrhunske performanse. Naša jamstva su najbolja u industriji, a naša web stranica olakšava odabir sustava grijanja.

Kontaktirajte nas danas za besplatnu ponudu ili razgovarajte s našim timom službe za korisnike da vidite kako Warmup može biti rješenje za grijanje.



""
1
To receive these expert articles straight to your inbox, subscribe to our newsletter here.
NameName
Previous
Next