HomeElektrično podno grijanjeVrste podovaDrveni podovi

Drveni podovi

Bilo da se radi o ugradnji podova od izradjenog drveta ili podnih obloga od prirodnog drveta, većina sustava električnog podnog grijanja Warmup se može koristiti s podovima sa završnim slojem drveta.

Sustavi električnog podnog grijanja za drvene podove

Najčešće korišten sustav električnog podnog grijanja instaliran ispod drvenih podova je sustav  Grijaće folije. Međutim, za detaljniji pregled opcija podnog grijanja pročitajte naš vodič za kupnju ili zatražite ponudu.

Sustav Grijaće folije je električna grijaća podloga koja nudi brzu ugradnju ispod drvenih podova i drugih vrsta plutajućih podova. Njegove žice za grijanje koje su omotane folijom nude neusporedivu toplinsku provodljivost u drvenim podovima, omogućujući brzo vrijeme zagrijavanja i učinkovitu i dosljednu distribuciju topline.

Sustav Grijaće folije je električna grijaća podloga koja nudi brzu ugradnju ispod drvenih podova i drugih vrsta plutajućih podova. Njegove žice za grijanje koje su omotane folijom nude neusporedivu toplinsku provodljivost u drvenim podovima, omogućujući brzo vrijeme zagrijavanja i učinkovitu i dosljednu distribuciju topline.

Vrste drvenih podova

Dok se mnogi Warmup sustavi grijanja mogu koristiti sa drvenim završnim obradama, valja napomenuti da treba paziti na neke podove od mekog drva, jer neke vrste mekšeg drveta mogu stvoriti toplinsku barijeru, blokirajući toplinu umjesto da je prenose na pod.

Izradjeno drvo

Uobičajena alternativa podovima od punog drveta je izrađeno drvo koje daje izgled i dojam prirodnog drveta i savršeno je za korištenje s podnim grijanjem.

Puno drvo

Prirodno, masivno drvo obično je skuplje od projektirane opcije i nudi različite opcije gustoće i sadržaja vlage koje mogu utjecati na odabrani sustav podnog grijanja.

Podne daske

Najčešće korišćene pri obnavljanju starijih kuća, podne daske od prirodnog drvete su pogodne za podno grijanje, ali će zahtijevati veću upotrebu izolacijskih materijala za učinkovito grijanje.

Toplinska provodljivost

Kod ugradnje podnog grijanja s drvenim podom, treba dobro razmisliti o toplinskoj  provodljivosti. Osigurajte da je drvo što je moguće gušće za veću toplinsku provodljivost; što je drvo tanje i gušće, vrijeme zagrijavanja je brže.

Debljina podne obloge

Iako ne postoje pravila za debljinu drveta koje možete koristiti s podnim grijanjem, preporučujemo da debljina ne bude veća od 18 mm, jer sve iznad toga može otežati učinkovit rad sustava.

Isto tako, kao što će šire ploče često će pokazivati više “pokreta” nego uže ploče istog materijala, preporučujemo da omjer debljine i širine bude u području od 7 do 11. Ploča s debljine od 16mm i širine od 160mm dala bi omjer 10, tako da je idealan.

Provjerite kod dobavljača drvenih podnih obloga prikladnost odabranog podnog poda uz podno grijanje.

Sadržaj vlage u drvenim podovima

Drvo je prirodni materijal koji apsorbira vlagu oko nje; što znači da sadržaj vlage varira ovisno o okolišu. Ako ste postavili drvene podove s visokim sadržajem vlage u vrlo suhoj kući, drvo bi se osušilo, što bi uzrokovalo skupljanje – otvaranje potencijalnih praznina. Pod također može postati bučan uz škripanje pri hodu.

Vlažnost

Instaliranje drvenih podova u kući koja je bila znatno vlažnija od nivoa vlage u drvenim podovima znači da bi se podnice mogle proširiti i naduti.

Razgovarajte s dobavljačem podnih obloga kako biste osigurali da drveni pod ima odgovarajući nivo vlage koji odgovara sadržaju vlage u okolišu u koji će se postaviti pod.

Temperatura poda

Drveni pod se nikada ne smije zagrijavati iznad 27 °C, a sustav grijanja s Warmup termostatom vam to jamči.

Instalacija

Električni podni grijači se brzo i jednostavno instaliraju od strane kvalificiranog izvođača, a instalaciju može nadgledati naš tim.

Prilikom ugradnje sustava s drvenim podom, potrebno je ostaviti razmak od zidova prostorije. To se može lako sakriti lajsnom koja bi trebala biti širine ok 10 mm.

Fleksibilna toplotna izolacija

Warmup fleksibilna izolacija se uvijek preporučuje za uporabu sa sustavom podnog grijanja koji se koristi s drvenim podovima. Podloga optimizira toplinsku snagu i učinkovitost sustava grijanja te sprječava izlazak topline prema dolje i van prostorije. Podloga također djeluje kao djelotvorna barijera za ekspanziju vlage u drvo.

instalacija grijaće folije

Ograničenja prijenosa topline

Kada koristite sustav uz drveni pod, treba paziti da se osigura učinkovita izvedba sustava i ne preporučujemo ugradnju podnog grijača ako se ne ispune dolje navedena ograničenja. To može ometati rad sustava i dovesti do toga da sustav ne radi kako bi trebao.

Veličine ispod služe samo za električne sustave podnog grijanja.
 

Prijenos ograničene topline
Tog 1,5 (Osim ako nije drugačije navedeno)
RSI  0,15 m² K/W (Osim ako nije drugačije navedeno)